Макіївці викинули брата Клименка з розіграшу 182 мільйонів «Макіїввугілля»
25.12.2013   //  

ДП «Макіїввугілля» 17 грудня за результатами тендеру уклало угоди на постачання шахтного обладнання на 181,84 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

ТОВ «Вугільенергоресурс» отримало підряди на 20,75 млн грн., ТОВ «Колман» – на 161,09 млн грн.

По окремим лотам подавало заявки ТОВ «Донвуглересурси», яке було засновано братом міністра доходів і зборів Антону Клименку. Фірма пропонувала обладнання у два-три рази дешевше. Однак без пояснення причин перемоги було віддано «Вугільенергоресурсу» і «Колману». З моменту заснування «Вісника держзакупівель» у 2008 році фірма Клименка виграла тендери на 425,00 млн грн. У 2013 році частка Клименка у фірмі була перереєстрована на кіпрський офшор «Малтіфанк трейд лтд». Мінорітарним власником фірми залишився директор «Донвуглересурсів» Андрій Новиков.

Макіївську фірму «Колман» у 2011 році заснував Євген Коломейчук. Він також заснував ТОВ «АПМ фінанс», директором якої був депутат Макіївської міськради від Партії регіонів Максим Шишлов. На момент обрання депутатом у 2010 році Шишлов був заступником директора по перспективному розвитку та інвестиційній діяльності «Макіїввугілля». У 2012 році Шишлов став відомий як головбух НАК «Надра України» та директор фірми «Надра-Олеська», яка має вести видобуток сланцевого газу разом з американською корпорацією «Chevron».

Наприкінці 2012 року «Колман» було перереєстровано на Володимира Широкорада, статутний капітал фірми становить 2 тис грн. За останні два місяці фірма виграла тендери на 365,19 млн грн.

Засновниками «Вугільенергоресурсу» є Максим Пеньков і Олександр Мельников. Пеньков відомий як директор кількох компаній, до створення яких причетні фірми сина та дружини мера Макіївки Олександра Мальцева та бізнесмена Євгена Матвійчука. Саме Матвійчука була зареєстрована фірма «Ярд-шиппінг», якій у 2007 році вдалося придбати за заниженою ціною у НАК «Надра України» Едуарда Ставицького її головний офіс на вул. Володимирській, 34/9-Б, у Києві.

Загалом «Вугільенергоресурс» з середини 2012 року виграв державні тендери на 457,56 млн грн.